Slået op af Norges speiderforbund i Fredag den 17. april 2020

Sankt Georg er speidernes skytshelgen. Det vil si at speiderbevegelsen har valgt St. Georg som sin beskytter. 23. april er St. Georgsdagen, og denne dagen feires av speidere over hele verden. Denne dagen er det vanlig å fornye speiderløftet sitt.

St. Georg var en modig kristen ridder som kjempet for det gode, mot det onde. Han er et forbilde for oss speidere. Vi og ønsker å være modige, og hjelpe andre som trenger det. Det sies at han befridde en landsby fra en forferdelig drage. St. Georg ble til slutt drept fordi Keiseren ikke ville ha kristne. Derfor ble han det vi kaller en martyr, en som har dødd for troen sin.

Det var Lord Baden Powell som bestemte at St. Georg skulle være speidernes beskytter. Han startet speiderbevegelsen, og laget den første speiderleiren. Robert Baden Powell var engelsk, og St. Georg er Englands nasjonalhelgen. Deres nasjonaldag er 23. april. (Kilde: https://kmspeider.no/ressurser/st-georgsdagen-article1584-3902.html)

For å markere St. Georgsdagen er oppdraget:

  • Gå med speiderskjerf hele dagen
  • Si speiderløftet høyt for noen hjemme (du finner det i bunnen av siden)
  • Lese Legenden om St. Georg.
  • Overnatte i sovepose, ute eller inne, natt til 23. april, eller i helgen.

Kanskje telttur i hagen er noe?

Legenden om St. Georg

Legenden om ridderen St. Georg forteller at han en gang var på vei hjem fra krig. Han red da forbi byen Silena i Libya (i Nord-Afrika). Rett ved byen lå det en innsjø. I denne innsjøen bodde det en stor og fryktelig drage. Denne var det ingen som hadde klart å drepe, og for at den ikke skulle herje byen, ofret de som bodde der både dyr og mennesker til dragen, så den skulle holde seg mett. De trakk lodd for å bestemme hvem sin tur det var til å bli ofret til dragen.

Denne dagen var det prinsessen, kongens eneste datter, som var blitt trukket ut. Derfor satt hun og ventet på sin skjebne i sjøkanten, da St. Georg kom ridende forbi. Som en ekte ridder, ventet han ved hennes side til dragen dukket opp. Da tok ha spydet sitt og kjørte inn i halsen på dragen. Dragen brølte av smerte, og snudde seg for å angripe St. Georg og hesten hans. De store tennene dens glefset etter St Georg. Ridderen hoppet av hesten sin, dro frem sverdet, og kjørte det inn i magen på dragen. Med et langt ul, og ild sprutende ut av neseborene, rullet dragen over på siden og døde.

Alle som bodde i byen feiret at St. Georg hadde befridd dem fra dragen. Spesielt kongen ble glad for at han hadde reddet prinsessen, og tilbød ham rikelig med gull i belønning. St. Georg ønsket ikke noen belønning for å befri prinsessen. Han hadde gjort det fordi det var rett å gjøre. I stedet ønsket han å fortelle alle i byen om Jesus.

Speiderløftet

Speiderløftet finnes i alle land hvor der er speidere, og er nesten likt overalt. Slik er vårt speiderløfte på norsk:

«I tro på Guds hjelp, lover jeg: å tjene Gud, hjelpe andre og leve etter speiderloven.»