Fredslyset: Med bønn om fred fra Betlehem

Fredslyset har vært en adventstradisjon hos mange norske speidere i over 15 år. Det hele startet med østerriksk radio for tretti år siden.

I år skal Nordås Steinsvik KFUK-KFUM speiderne bruke lyset i lysmessen i Skjold kirke 3. desember kl1700. Vi henter lyset på Maries minde der søstrene holder lyset i gang året rundt. Les den fantastiske historien under

Her får du Fredslysets historie.

Fredslyset i Norge

Fredslyset er fast inventar på mange speiderlysmesser om høsten. Fredslyset kommer opprinnelig fra Fødselskirken i Betlehem, men derfra har veien vært lang og snirklete.

Denne saken er hentet fra Speidermuseet.no

Startet i Østerrike

Fredslysets historie starter med to journalister fra østerriksk radio. I 1986 var de på reportasjetur i Israel, og besøkte Jerusalem og Betlehem.

I Fødselskirken i Betlehem brenner det en evig flamme, og journalistene fikk en ide om å ta med flammen til Østerrike.

Tanken var å bruke fredslyset som en brekkstang for å komme inn med hjelp bak jernteppet som den gang delte Europa.

De håpet fredslyset kunne være en inngangsbillett for å kunne hjelpe nødlidende i Øst-Europa med mat, medisiner og lignende.

Fredslyset ble også spredt til gudstjenester og lysmesser. Speiderne kom tidlig med i distribusjonen av Fredslyset, og er i dag en viktig del av tradisjonen.

I Østerrike er Fredslyset fortsatt et samarbeid mellom radioen og speiderne, og flammen hentes hvert år i Betlehem og flys til Wien for videre distribusjon.

Resten av historien — og mer om hvordan Fredslyset kom til Norge — leser du på Speidermuseet.no: